Nyakfájás

nyaki fájdalom tünetei

Nincs olyan felnőtt, aki soha életében ne érzett volna nyakfájást. Minden negyedik nő és minden hatodik férfi folyamatosan tapasztalja. Az ülő életmód és a számítógép előtt töltött idő súlyosbítja a problémát. A nyaki fájdalom a vállízület arthrosisa és bármely más betegség miatt is felléphet ezen a területen, a hát felső részén és a karokon vagy a fej hátsó részén. Ebből a cikkből mindent megtudhat a nyaki fájdalomról és annak megszüntetéséről.

A nyaki fájdalom okai

A leggyakoribb okok a következő betegségek:

 • Nyaki osteochondrosis, amelyet a csigolyaközi lemezek kiemelkedése vagy sérve bonyolít. A nyaki fájdalom leggyakoribb és legfontosabb oka. A fájdalom a gerincvelői ideggyökerek becsípődésével jár a részben vagy teljesen elpusztult csigolyaközi lemezek miatt. A fájdalom nagyon erős, hirtelen jelentkezik, csak a nyakban lokalizálható (egy vagy mindkét oldalon), vagy más területekre is kisugározhat - a fejbe, a fej hátsó részébe, a karba, a hátba, a lapocka alá stb. A kezelés fájdalomterápia, a porckorongok porcszövetének helyreállítása és a nyakizmok erősítése. Néha az ilyen betegek idegsebész segítségét kérik a megsemmisült lemez eltávolításához.
 • A spondylitis ankylopoetica (rheumatoid spondylitis, spondylitis ankylopoetica) egy autoimmun gyulladásos folyamat a nyaki gerinc ízületeiben. A betegség általában fokozatosan, észrevétlenül alakul ki, a gerinc mentén alulról felfelé terjed. A nyaki régió az utolsó érintett. Nyaki fájdalomként, mozgási merevségként nyilvánul meg, amely a fizikai aktivitás megkezdése után elmúlik. Idővel a fájdalom erősödik, és a gerinc mozdulatlanná válik. A reumatológussal végzett hosszú távú kezelés segít.
 • A nyaki gerinc fazett ízületeinek arthrosisa (uncovertebralis arthrosis). A nyaki és a fej hátsó részén jelentkező fájdalom oka ebben az esetben a nyakcsigolyákat összekötő kis ízületek degeneratív-dystrophiás elváltozásai. Gyakran szakmai eredetű, stacionárius munkavégzéskor, lehajtott vagy erőltetett fejjel, illetve sérülések után alakul ki. Tünetek: az elváltozás helyén jelentkező, vállba sugárzó fájdalom és mozgáskor ropog, esetenként fejfájás, szédülés, magas vagy alacsony vérnyomás, halláskárosodás. Kezelés neurológus és reumatológus által.
 • A torticollis a nyak helyzetének megváltozása, amely megakadályozza a fej elfordulását és más mozgásokat. Lehet veleszületett (gyermekeknél) és szerzett (felnőtteknél) sérülések után, durva bőrhegek hátterében, a nyaki és occipitalis izmok tartós görcsje a gerinc és a környező lágyrészek degeneratív-dystrophi és gyulladásos folyamatai során. Tünetek: a fej megdöntése és az érintett oldalon felemelt váll, fájdalom a nyakban és a fej hátsó részén, amikor a fejet az ellenkező irányba próbálják dönteni. A fájdalom fokozódik a fizikai aktivitással és a stresszel. A kezelés lehet konzervatív (görcsök esetén) vagy műtéti, amelyet sebész vagy ortopéd traumatológus végez.
 • A myofascial fájdalom szindróma (MPS) az izmok idegvégződéseinek irritációjával jár, ami görcsökhöz és fájdalmukhoz vezet.

A nyak klinikai anatómiája

nyak anatómiája

A gerinc degeneratív-dystrophiás megbetegedései, valamint az egyes csigolyák közötti ízületi gyulladások esetén a csontkinövések vagy a duzzadt lágyrészek összenyomhatják a csigolyaartériát, ami az agy vérellátásának romlásához, fejfájáshoz és szédüléshez vezet. . A fájdalom a gerincvelőből kinyúló gerincgyökerek összenyomódásának is következménye lehet. A brachialis idegfonat mentén az ilyen fájdalom a karba sugárzik.

Elsősegélynyújtás nyaki fájdalom esetén – mit tegyünk

A nyaki fájdalom fokozatosan fokozódhat, de néha akutan jelentkezik, hirtelen lumbágó formájában, más területek besugárzásával. Nehéz elviselni az ilyen szenvedést. Mit kell tenni, hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Tabletták és kenőcsök nyaki fájdalmakra

Vészhelyzeti önsegítő algoritmus:

 • Vegyünk egy nyugtatót - a pánik csak súlyosbítja a helyzetet; szedhet: 20 csepp nyugtató cseppet vagy tablettát mentil-izovalerátban lévő levomentol oldattal a nyelv alá; ezek a gyógyszerek nemcsak megnyugtatják, hanem kitágítják is az ereket, ami viszont segít csökkenteni az izomgörcsöt és a kapcsolódó fájdalmat; Bevehet 1-2 tabletta macskagyökér kivonatot vagy bármilyen más nyugtatót, ami kéznél van.
 • Vegyen be fájdalomcsillapítót (opcionális).
 • A sajgó fájdalom megszüntetésére használhat külső fájdalomcsillapítókat: kenőcsöket, géleket, tapaszokat.

Gyakorlatok nyaki fájdalomra

Ha a fájdalom nem túl erős, fájó jellegű, és merevséggel párosul, akkor gyakorlatok segítségével próbálhatja meg megszabadulni. Simán kell végrehajtani, hirtelen mozdulatok nélkül. A fájdalomcsillapító gyakorlatok hozzávetőleges készlete:

 • kiindulási helyzet (IP) – hanyatt fekve, feje lapos párnán; Nyomja erősen a fejét a párnához, és tartsa lenyomva, amíg 5-öt nem számol; tartson szünetet és ismételje meg; végezzen 5-7 megközelítést;
 • IP - a bal oldalon fekve, fejjel egy lapos párnán; emelje fel a fejét, és tartsa ebben a helyzetben 5-ig; tarts egy rövid szünetet, majd legalább öt megközelítést;
 • IP - az oldalán fekve a jobb oldalon; ismételje meg az előző gyakorlatot a jobb oldalon;
 • IP - hason fekve, kezek összekulcsolva a fej hátsó részén; emelje fel a fejét, ellenálljon a kezével; minden megközelítés – 5 másodperc rövid szünettel, ismételje meg 5-7 alkalommal.

Ellenjavallt a súlyos akut fájdalom enyhítésére gyakorlatokkal.

Ilyen esetekben jobb a nyakat mozdulatlanul tartani, például Shants gallér segítségével. De a hosszan tartó immobilizáció az izomfűző gyengüléséhez és a helyzet súlyosbodásához vezet. Ezért a Shants gallér használható a fájdalom csökkentésére, mielőtt orvoshoz fordulna. Az immobilizáció időtartamát csak szakember tudja meghatározni.

A fájdalom szindróma teljes vagy részleges megszüntetése után orvoshoz kell fordulni, különben visszatér, és meglehetősen nehéz lesz enyhíteni.

Gyakorlatok nyaki fájdalomra

gyakorlatok nyaki fájdalomra

Mit ne tegyünk, ha nyaki fájdalmai vannak

Ha gyakran fáj a nyaka, ne feledje, hogy nem szabad:

 • hosszú ideig kényszerhelyzetben, feszült nyakkal - fájdalmas izomgörcs alakul ki;
 • emeljen súlyokat, végezzen nehéz munkát - mikrotrauma fordul elő a gerincen a közelében található szövetekkel, a porc- és csontszerkezetek fokozatos megsemmisülése;
 • gyakran stressznek vannak kitéve - vaszkuláris görcsök kísérik, ami negatívan befolyásolja a vérkeringést és a gerinc állapotát;
 • dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás – hozzájárul a tartós érszűkülethez;
 • hipotermia - a gerinc közelében található izmok begyulladnak, myositis alakul ki;
 • magas puha párnán alvás azt jelenti, hogy hosszú ideig kényelmetlen statikus helyzetben kell maradni;
 • hirtelen elfordítja a fejét - az ideg hirtelen becsípődése és súlyos fájdalom megjelenése lehetséges.

Amikor sürgősen orvoshoz kell fordulnia

Ne habozzon orvosi segítséget kérni, ha:

 • a nyaki fájdalom rendszeresen jelentkezik, és a fájdalomcsillapítók nem mindig enyhítik teljesen;
 • először vagy már többször tapasztalt fájdalmas rohamot, amikor bármilyen mozgás súlyos szenvedést okoz;
 • a fájdalom szindrómát általános rendellenességek kísérik: láz, hidegrázás stb. ;
 • hirtelen akut, rövid ideig tartó fájdalom jelentkezett a bal nyakban, amely a karba, a lapockába vagy a fej hátsó részébe sugárzott - a szívizom akut keringési zavarának jele (anginás roham );
 • hirtelen fejfájás és szédülés jelentkezett, néha eszméletvesztéssel - az artéria csigolya összenyomódásának jele.

Ha ilyen tünetek jelentkeznek, nincs értelme önmagát kezelni: ez csak ront a problémán. Semmilyen népi gyógymód vagy a nagymama tanácsa nem segít.

Csak orvos segíthet a fájdalom csillapításában azáltal, hogy a vizsgálaton és a pontos diagnózis felállításán alapuló egyéni kezelési tervet dolgoz ki. Ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy melyik orvoshoz forduljon, menjen el egy terapeutához, aki megérti a helyzetet, és ha szükséges, egy másik szakemberhez irányítja.

A nyaki fájdalom típusai és azok kezelése

A fájdalom szindróma többféleképpen nyilvánulhat meg: csak a nyak egyik oldalán vagy mindenhol, lokálisan vagy kisugározhat más testrészekre. Próbáljuk kitalálni, mit jelez a fájdalom megjelenése, és mit kell tenni az egyes esetekben.

Koronavírus és ARVI okozta súlyos nyaki fájdalom

Bármilyen vírusfertőzést nyaki fájdalom kísérhet. Ennek oka a fertőző ágens által okozott mérgezés. Amint a személy felépül, ezek a tünetek elmúlnak.

Néhány embernél azonban néhány nappal vagy héttel a vírusfertőzés után ismét megjelenik a fájdalom szindróma, néha a gerinc duzzanata és a mozgási merevség (a fej nehezen fordul oldalra) reggelenként kíséri.

Ez az állapot azonnali kivizsgálást igényel, mivel összefüggésbe hozható a gerincoszlop facet (összekötő csigolyák) ízületeinek autoimmun folyamataival.

A koronavírus-fertőzés komoly hatással van az immunrendszerre, különféle zavarokat okozva annak működésében. Ha egy személy hajlamos egy autoimmun folyamatra (az ilyen betegségekben szenvedő közeli hozzátartozói), akkor nagyon valószínű, hogy egy vírusfertőzés kiindulópontként (triggerként) szolgál a kialakulásához. Mit kell tenni: forduljon terapeutához vagy reumatológushoz.

Súlyos nyaki fájdalom és láz

hőmérséklet nyaki fájdalommal

Ha hirtelen súlyos fájdalom jelentkezik a nyakban, és láz kíséri, akkor ez akut gyulladásos folyamat jelenlétét jelzi:

 • vírusfertőzés vagy valamilyen krónikus gyulladásos folyamat (hörghurut, arcüreggyulladás stb. ) súlyosbodása - ebben az esetben a betegség hurutos tünetekkel is jár - köhögés és orrfolyás; mit kell tenni: ha a fájdalom nem túl erős, és a hőmérséklet nem magas, várhat az orvoshoz; a fájdalom fennmaradása a gyógyulás után indokolja az orvoshoz fordulást;
 • bakteriális gennyes gyulladásos folyamatok - tályogok, flegmonok; mit kell tenni: forduljon sebészhez, mivel a tünetek csak műtéttel szüntethetők meg;
 • autoimmun folyamat a nyaki gerinc ízületeiben; az első tünetek néhány nappal vagy héttel az akut gyulladásos folyamat után jelentkeznek, nincsenek hurutos tünetek; mit kell tenni: azonnal forduljon orvoshoz; az öngyógyítás ellenjavallt.

Súlyos fájdalom a nyakban, amely a fejbe sugárzik

Néha akut, hirtelen fájdalom jelentkezik a nyakban a gerinc régióban, amely a fejbe sugárzik (cervicocranalgia), amely az 1. és 2. nyakcsigolyától (C1-C2) terjedő gerincgyökerek becsípődésével jár együtt, és a fájdalom átterjed a trigeminus idegre. , melynek magjai a gerincvelő felső szakaszaiban helyezkednek el. Ez az úgynevezett radikuláris fájdalom szindróma, amely nagyon erős és meglehetősen hosszan tartó lehet. Teendő: önsegélynyújtásként bevehet egy fájdalomcsillapító tablettát, és érzéstelenítő tapaszt alkalmazhat a fájó helyre.

Ha a fájdalom nem múlik el, hívjon mentőt, az orvos átmenetileg megszüntetheti a fájdalmat. De eltávolításuk után feltétlenül konzultálnia kell egy neurológussal.

A nyakban és a fej hátsó részében fellépő sajgó fájdalom az artéria csigolya összenyomódásának következménye lehet. Ilyenkor gyakran szédülés, ájulás is kíséri, ugyanis az agy oxigénhiányban szenved.

Hasonló fájdalom fordulhat elő magas vérnyomás (BP) esetén. A támadást hányinger és hányás kíséri. Mit kell tenni: a nyak és a fej hátsó részének fájdalma veszélyes, ezért ha megjelennek, mentőt kell hívni.

A nyak és a vállak fájnak

A sajgó fájdalom a nyakban kisugározhat a vállakba. A nyak és a váll fájdalma általában görcsökkel és izomfeszüléssel jár, amikor a pikkelyizmok közötti neurovaszkuláris köteg összenyomódik. Reggeli merevség jelentkezik, az állandó sajgó fájdalom miatt a fej kényszerhelyzetben van: enyhén előre és az érintett oldal felé dől. Ha egy ér is összenyomódik, szédülés, a szemek sötétedése, ájulás léphet fel. A nyaktól a vállig terjedő fájdalom besugárzása az osteochondrosisra és az 5-6 csigolya fazetta ízületeinek arthrosisára is jellemző (C5-C6). Amikor a patológiás fókusz a C5-ben lokalizálódik, a fájdalom a váll elülső külső felülete mentén sugárzik, így a beteg nem tudja oldalra mozgatni a kart.

Mit tegyünk: nem tolerálja az ilyen tüneteket, nem tudja egyedül gyógyítani őket, konzultálnia kell egy neurológussal.

Nyaki fájdalom a jobb vagy a bal oldalon

Ha az egyik oldalon fáj a nyaka:

 • nagyon erős hirtelen támadás– a gerincgyökerek megsértésének jele a jobb vagy a bal oldalon; Egy lidokain tapasz segíthet, de ez átmeneti intézkedés, neurológushoz kell fordulni;
 • hirtelen paroxizmális rövid, de éles fájdalom a bal nyakban– az angina pectoris tünete lehet; ha az ilyen tünetek ismétlődnek, segítséget kell kérnie egy terapeutától vagy kardiológustól;
 • fájó fájdalom a bal vagy a jobb oldalon– gyakran hosszan tartó feszült fejhelyzetben alakul ki a nyakizmok görcsössége miatt; A görcsök enyhítésére használjon fájdalomcsillapító kenőcsöket és tapaszokat; Fájdalmas izomgörcsök megjelenésekor figyelnie kell a testtartását, és kerülnie kell az olyan munkát, amelyben a fej hosszú ideig statikusan feszült helyzetben van.

Mit tegyünk: ha állandó vagy rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak a nyak jobb vagy bal oldalán, jobb, ha konzultál egy terapeutával.

Súlyos hát- és nyakfájdalom

nyaki fájdalom osteochondrosis miatt

A hát fájdalmas érzései, amelyek a nyakra terjednek, általában a nyaki mellkasi gerinc osteochondrosisának következményei. A porcos csigolyaközi lengéscsillapító párna - a porckorong - fokozatos megsemmisülése következik be. A porckorong elvékonyodik, megreped, és részben vagy teljesen túlnyúlhat a gerincoszlopon, összeszorítva az ideggyökereket, amihez erős nyakba sugárzó hátfájás társul. A fájdalmas érzéseket súlyosbítják a hát és a nyak izmainak görcsei.

Ha a C6 érintett, a nyaki fájdalom a lapocka, a vállöv, a váll, az alkar és az 1 ujj felé sugárzik. Ugyanakkor az izomerő csökken, és a kéz mozgásai további erőfeszítést igényelnek. A C7 károsodása - a fájdalomhullámok átadódnak a lapocka, a kéz hátsó részén, a mutató és a középső ujjak felé. A C8 károsodásának tünetei - a fájdalom lehetséges besugárzása a kéz hátsó belső felülete mentén a kisujjig.

Mit kell tenni: a fájdalom enyhítésére szájon át érzéstelenítőt kell bevenni, és érzéstelenítő gélt kell alkalmazni a bőrre. A fájdalom enyhülése után forduljon neurológushoz.

Ilyen fájdalom a nyak hátsó részén scoliosis esetén is előfordulhat - a gerinc oldalirányú görbülete. A gerincferdülés a csigolyák összeszorulásához és összenyomódásához, az idegek becsípéséhez és állandó sajgó hátfájáshoz vezethet. Mit kell tenni: a kezelést ortopéd-traumatológus végzi.

Erős nyaki fájdalom sugárzással

Néha a nyaki fájdalom más területekre is átterjed. Ezek úgynevezett hivatkozott fájdalmak, amelyekben a fő fókuszból érkező fájdalomimpulzusok az egyes testrészeket és belső szerveket összekötő idegrostok mentén terjednek.

Fájdalmas hullámok sugározhatnak:

Fülben -a fájdalmas érzések különböző eredetűek; leggyakrabban összefüggenek:

 1. az ENT szervek gyulladásos betegségeivel - torokfájás, krónikus mandulagyulladás, laryngitis, pharyngitis; ez általában torok- és fülfájás, olyan tünetekkel kísérve, mint láz, fájdalmas torokfájás, köhögés; krónikus gyulladásos folyamatokban a betegség nem annyira akut, láz nélkül, a fájdalom mérsékelt;
 2. a nyaki gerinc degeneratív-dystrophiás betegségeivel (osteochondrosis) és annak következményeivel - kiemelkedés és porckorongsérv; nyaki fájdalom szindróma a gerinc gyökereinek becsípődésével jár, amelyet a gerincoszlopon túlnyúló korong vagy a csigolyák túlnőtt csontszövete okoz; az osteochondrosissal járó fülfájás a 3. nyaki csigolya (C3) ideggyökér összenyomódásának jele;
 3. ízületi gyulladás (gyulladás) vagy arthrosis (anyagcsere-rendellenességek) esetén a nyaki csigolyákat összekötő C3-C4 fazett ízületekben;

A fogakban -fájdalmas besugárzás a fogakba:

 1. általában osteochondrosissal társul - a C3-C4 csigolyák károsodása;
 2. tükröződő karakterrel rendelkeznek; ennek oka a fogászati problémák: a felső állkapocs fogazatának oldalsó részének fogainak mély szuvasodása és parodontitis; különféle rossz elzáródások; a fájdalom a szájüregből a nyakig sugározhat, gyakran van olyan érzés, hogy a nyak fáj, a jobb vagy bal oldali fogakra sugárzik; mit kell tenni: kezelni vagy eltávolítani a sérült fogakat, helyreállítani a harapást; a visszavert fájdalom szindróma társulhat a temporomandibularis ízület (TMJ) ízületi gyulladásával vagy arthrosisával – úgy tűnik, hogy fájnak a fogai, és a fájdalom a nyakba sugárzik;

A szemekben -ha a felső nyaki csigolyák érintettek (osteochondrosis, ízületi gyulladás vagy a fazett ízületek arthrosisa), a nyaki idegek érzékeny ágai mentén fellépő fájdalom a szemekbe vagy a szemgolyó körüli szövetekbe sugározhat;

A templomban -gyakran a nyaki osteochondrosis vagy a TMJ arthrosisának (ízületi gyulladásának) jele;

A kezedben -a C6-C8 ízületek nyaki osteochondrosisával vagy ízületi gyulladásával (arthrosisával), valamint a nyaki izmok görcsével;

A lapockába &ndah;a C6-C7 károsodása, valamint a glenohumeralis periarthritis;

A kulcscsontba -fájdalom szindróma alakulhat ki kulcscsont-sérülés után, és a plexus brachialis idegrostjai mentén a nyakba, valamint a vállízület ízületi gyulladása vagy arthrosisa esetén átterjedhet.

Amikor a fájdalomhullámok más szervekbe és szövetekbe sugároznak, a betegnek magának nehéz kitalálnia, mi fáj, és melyik szakemberhez forduljon. Ezért a legjobb, ha egy terapeutával kezdi, aki kitalálja, hova utalja tovább a pácienst.

Súlyos fájdalom a nyakizmokban

A nyaki izmok fájdalma általában a gerinc különböző sérüléseihez és betegségeihez kapcsolódik, de önálló betegségként is megnyilvánulhat - myofascial fájdalom szindróma.

Mit kell tenni: a kezelést neurológus is elkezdheti, de szükség lehet reumatológus konzultációra is.

A nyak hátsó része nagyon fáj

A fej és a nyak hátsó részének fájdalma leggyakrabban a nyaki osteochondrosishoz és a nyaki csigolyák fazett ízületeinek patológiájához kapcsolódik. Ezt a nyaki izmok fájdalmas görcse kíséri.

Mit kell tenni: jobb, ha egy neurológushoz fordul, esetleg a vizsgálat után reumatológushoz utalja a beteget.

Fájdalom a nyak elülső részén a gége területén

Fájdalmas érzések az elülső nyaki régióban, nyelési zavarokkal kombinálva, a pajzsmirigyszövet növekedésével (gyulladásos folyamat, golyva) jelentkezhetnek. Ugyanakkor a külső növekedés nem mindig észrevehető, mivel a golyva a szegycsont mögött nőhet.

Mi a teendő: sürgősen forduljon endokrinológushoz.

A gége fájhat az ENT szervek akut és krónikus betegségei miatt. Az ilyen betegségeket köhögés, torokfájás és néha a testhőmérséklet emelkedése kíséri. Különösen veszélyes a gégegyulladás, amelyet fájdalom, ugató köhögés és a gége duzzanatának veszélye kísér.

Mi a teendő: forduljon terapeutához vagy otolaryngológushoz.

Nyaki fájdalom fordulás vagy hajlítás közben

Myofascial fájdalom szindróma tükröződéssel a fül és a szemgolyó területén forduláskor

myofascial fájdalom szindróma

A fej fájdalmas fordulatai és dőlései a következők következményei lehetnek:

 • osteochondrosis és a gerinc gyökereinek megsértése; a fájdalom szindróma súlyos és hirtelen, szinte lehetetlen elfordítani vagy megdönteni a fejet; mit kell tenni: sürgősen forduljon neurológushoz;
 • akut nyaki sérülés vagy hosszan tartó mikrotrauma; csontelváltozások (törések, diszlokációk) hiányában a fájdalom szindróma görcsökkel és a nyaki izmok későbbi gyulladásával jár; mit kell tenni: kérjen segítséget egy neurológustól;
 • a gerinc görbülete - scoliosis; a fájdalom fájó jellegű, és a nyak hajlításakor fokozódik; mit kell tenni: forduljon ortopéd-traumatológushoz.

Nyakfájás alvás után

Az ilyen fájdalmak általában ritkán jelennek meg a semmiből, gyakrabban a gerinc vagy a nyaki izmok rejtett betegségeihez kapcsolódnak. Alvás után a fej hosszan tartó helytelen helyzetével jelennek meg, ami az erek és az idegek összenyomódásához vezet. Alvás után ez sajgó fájdalomként, zsibbadásként és mozgáskorlátozásként nyilvánul meg. Egy idő után ez elmúlik.

Mi a teendő: forduljon neurológushoz, és győződjön meg arról, hogy nincs komoly patológiája.

Súlyos fájdalom és roppanás a nyakban

A roppanással járó nyaki fájdalom oka lehet az osteochondrosis, a fazett ízületek arthrosisa vagy a nyaki csigolyák fokozott mobilitása. Mindenesetre ez egy kóros folyamat jele, amelyet csak vizsgálat után lehet megállapítani.

Mi a teendő: forduljon neurológushoz, de más szakemberek segítségére is szüksége lehet.

Nyakfájást okozó betegségek kezelése

Léteznek fájdalomcsillapítók a fájdalom átmeneti enyhítésére, de ahhoz, hogy a beteget teljesen megszabadítsák a szenvedéstől, az orvosnak vizsgálatot kell végeznie, és ki kell derítenie a fájdalom okát. A beteg ezt nem tudja egyedül megtenni, klinikára kell mennie.

Diagnosztika

nyaki fájdalom diagnosztizálása

A nyak klinikai vizsgálata - a diagnózis első szakasza

A kezdeti időpontban az orvos klinikai vizsgálatot végez a betegen, és ennek eredményei alapján a következő kiegészítő vizsgálatokat írhatja elő:

 • Laboratóriumi vizsgálatok– általános klinikai, biokémiai és immunológiai vérvizsgálatok. A kapott adatok lehetővé teszik a gyulladásos, metabolikus és autoimmun folyamatok azonosítását.
 • Műszeres diagnosztikai módszerek:Szükség esetén a gerinc érintett részének röntgenfelvétele- vállízület;Lágy szövetek ultrahangja;MRI vagy CT– a nyaki régió részletesebb vizsgálata;elektroneurmiográfia– a gerincvelői ideggyökerek állapotának felmérésére.

A vizsgálat után az orvos helyes diagnózist készíthet és kezelést írhat elő.

A nyaki fájdalom kezelésére szolgáló módszerek

A nyaki fájdalom szindróma kezelése csak egyéni lehet, mivel az azonosított rendellenességektől és a végső diagnózistól függ. Figyelembe kell venni az egyidejű diagnózisokat is – különféle egyéb betegségek jelenlétét a betegben.

masszázs nyakfájdalmakra

A modern és a hagyományos keleti technikák kombinációja lehetővé teszi a páciens számára, hogy azonnal enyhítse az akut fájdalmat.

Ez visszaadja a normális élet reményét még a hosszan tartó súlyos fájdalom szindrómában szenvedő betegek számára is. A tanfolyam után rendszeresen jönnek a klinikára megelőző kezelésre, amely lehetővé teszi számukra, hogy teljesen megszabaduljanak a fájdalomtól és normális életet éljenek. Lépjen kapcsolatba az orvosi központtal, az orvosok biztosan segítenek!