Hátfájás: osztályozás, okok és kockázati tényezők, a betegek vizsgálata és kezelése

Hátfájás

A hátfájás vezető helyet foglal el az összes fájdalomszindróma között, az emberek 80-100%-ában fordul elő, és a világ népességének 4%-ának okoz hosszú távú rokkantságot, az átmeneti rokkantság második leggyakoribb oka és a kórházi kezelések ötödik leggyakoribb oka. . A tartós vagy gyakran visszatérő hátfájás súlyos szenvedést okozhat a betegeknek, és jelentősen ronthatja az életminőséget.

Ebben a cikkben elmondjuk, milyen betegségek és állapotok okozhatnak hátfájást, hogyan vizsgálják a fájdalmas betegeket, és milyen kezelést írhat elő az orvos.


A hátfájás osztályozása

Kórélettani szempontból a fájdalom nociceptív, neuropátiás és diszfunkcionális fajtáit különböztetjük meg. A nociceptív fájdalom közvetlen szövetkárosodáson és a perifériás fájdalomreceptorok aktiválásán keresztül jelentkezik. A neuropátiás fájdalom a szomatoszenzoros rendszert érintő károsodás esetén alakul ki. A diszfunkcionális fájdalom a központi idegrendszer neurodinamikai rendellenességei miatt alakul ki. A diszfunkcionális fájdalomban szenvedő betegek vizsgálatakor általában nem lehet olyan szervi betegségeket azonosítani, amelyek magyarázatot adhatnak a fájdalom szindróma előfordulására. Emellett társul fájdalom is, amelynek tipikus példája a hátfájás.

A fájdalom szindróma helyétől függően a következő típusú hátfájások különböztethetők meg:

 • cervicalgia - nyaki fájdalom;
 • cervicocranalgia - nyaki fájdalom, amely a fejre terjed;
 • cervicobrachialgia - a karba sugárzó nyaki fájdalom;
 • Thoracalgia - fájdalom a hát és a mellkas közepén;
 • lumbodynia - fájdalom az ágyéki és/vagy lumbosacralis régióban;
 • lumboischialgia - alsó hátfájás, amely a lábba sugárzik;
 • sacralgia - fájdalom a szakrális területen;
 • coccydynia - fájdalom a farokcsontban.

A fájdalom szindróma lefolyása szerint akut (4 hétnél rövidebb), szubakut (4-12 hét) és krónikus (12 hétnél tovább) formákat különböztetnek meg. A legtöbb orvosi segítséget kérő betegnél a hátfájás akut, több napig fennáll, és nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel és izomrelaxánsokkal könnyen csillapítható. A betegek körülbelül egyharmadánál a fájdalom hat hétig fennáll, és tartóssá válik. A fájdalom szindróma krónikussá válása szorongásos és depressziós zavarok megjelenéséhez, a fájdalomra való várakozás érzéséhez, „fájdalomviselkedés" kialakulásához, ingerlékenységhez vezethet. Ebben a tekintetben a fájdalom krónikus formába való átmenete más megközelítést igényel a betegkezelésben, összetettebb terápiás sémák kiválasztását, beleértve az antidepresszánsokat.

Attól függően, hogy a gerinc mely struktúrái vesznek részt a kóros folyamatban, a kompressziós vagy reflex szindrómák dominálnak a betegség klinikai képében. A kompressziós szindrómák akkor alakulnak ki, ha a gerincoszlop megváltozott szerkezete összenyomja a gyökereket, az ereket vagy a gerincvelőt. A reflex szindrómák a gerinc különböző struktúráinak irritációjának eredményeként alakulnak ki. A lokalizáció alapján a nyaki, mellkasi és lumbosacralis gerinc vertebrogén szindrómáit különböztetjük meg.

A hátfájás okai

A hátfájás számos ortopédiai és neurológiai patológia, a belső szervek egyes betegségei, anyagcserezavarok és daganatos folyamatok gyakori tünete. Nézzük meg közelebbről a hátfájás leggyakoribb okait.

A gerinc degeneratív betegségei

A gerinc osteochondrosisa a hátfájás egyik leggyakoribb oka. A fájdalom lokalizációja megfelel a lézió szintjének. Így a nyaki, esetenként a fejbe sugárzó fájdalom a nyaki régió kóros elváltozásait jelzi, a hát közepén a gerinc fájdalma a mellkasi régió károsodását, az ágyéki régióban pedig a lumbosacralis gerinc problémáit jelzi. Az osteochondrosisban fellépő fájdalom általában mérsékelt, tompa, állandó vagy időszakos, a fizikai aktivitás után felerősödik, nyugalmi állapotban pedig gyengül. A támadás kiváltásától való félelem miatt a betegek lassan és óvatosan változtatják testhelyzetüket.

A kóros elváltozások előrehaladtával a gerinc osteochondrosisa csigolyaközi sérv kialakulásához vezethet, amelyet helyi átmeneti tompa fájdalom jellemez, amely a fizikai aktivitás során felerősödik, hosszan tartó statikus helyzetben, és fekvő helyzetben eltűnik. Fokozatosan a fájdalom állandóvá válik, súlyos izomfeszüléssel kombinálva; egyes betegeknél lumbágó és lumboischialgia alakul ki - heveny intenzív fájdalom támadásai az ágyéki régióban és a comb hátsó részén.

A szomszédos csigolyák ízületi folyamatait összekötő fazett ízületek degeneratív elváltozásaival spondyloarthrosis alakul ki, amely mozgás közben fellépő, pihenéssel elmúló helyi fájdalomként jelentkezik. A betegség előrehaladtával a betegeknél reggeli merevség és állandó tompa fájdalom jelentkezik a hátban az érintett területen, ami a hosszan tartó testtartással fokozódik.

A gerinc egy másik degeneratív betegsége, amely tompa sajgó fájdalommal jár a hátban, a spondylosis - egy krónikus patológia, amelyet a csigolyaközi porckorongok elülső részeinek degeneratív elváltozásai, az elülső hosszanti szalag meszesedése és az elülső osteophyták képződése kísér. és a gerinc oldalsó részei. A spondylosis fájdalma helyi jellegű, a nap vége felé fokozódik, túlterhelés, hipotermia, hirtelen mozgások hátterében, néha éjszaka. A spondilózist nagyon lassú progresszió jellemzi, egyéb gerincbetegségek hiányában a klinikai megnyilvánulások évtizedekig nem romlanak.

A gerincoszlop anomáliái

A hátfájást gyakran megfigyelik a gerinc veleszületett rendellenességeivel, néha neurológiai tünetekkel kombinálva. A gerincoszlop egyes fejlődési rendellenességei hosszú ideig tünetmentesek, és csak serdülőkorban vagy akár felnőttkorban jelentkeznek. A hátfájás a következő patológiákkal fordulhat elő:

 • Spina bifida.A patológia zárt formája a lumbosacralis régió mérsékelt helyi fájdalmában nyilvánul meg, amelyet gyakran érzékszervi és reflexzavarok, valamint izom hipotenzió kísérnek.
 • Szakralizáció.A veleszületett gerincvelői rendellenesség, amelyben az ötödik ágyéki csigolya teljesen vagy részben összenő a keresztcsonttal, meglehetősen gyakori és gyakran tünetmentes, de egyes betegeknél fájdalom is kísérheti. A fájdalom kezdetben (körülbelül 20 éves korban) túlzott fizikai aktivitás, lábra esés vagy ugrás után jelentkezik, az alsó végtagokba sugárzik, és néha paresztéziával kombinálódik. Jellemző, hogy a fájdalom fekvéskor enyhül, és felerősödik, ha sarkon ül, ugrál vagy áll. A fájdalom szindróma késői megjelenését az ízületek és a csigolyák másodlagos változásai okozzák. A fájdalom közép- vagy idős korban jelentkezik, és általában csak az ágyéki régióban lokalizálódik.
 • Lubalizáció.Egy veleszületett rendellenesség, amelyben az első keresztcsonti csigolya részben vagy teljesen elválik a keresztcsonttól, és egy további (hatodik) ágyéki csigolyává „változik", a hátfájás eseteinek megközelítőleg 2%-ában indokolja az orvosok felkeresését. A patológia jelei fiatal korban jelennek meg. A klinikai kép a lumbarizáció formájától függ. Az ágyéki formában a betegeket fájó fájdalom zavarja a hát alsó részén és a gerinc mentén, amelyet NSAID-ok szedése enyhít. Az ülői formára jellemző a fájdalom besugárzása a fenékre és az alsó végtagokra. Egyes esetekben a bőr érzékenységének megsértését észlelik a combban és az ágyéki régióban.
 • Ék alakú csigolyák.Az ék alakú csigolyák veleszületett, ritkábban szerzett anomália, amely a gerincoszlop deformálódását és hátfájást okozhat. A betegek panaszkodnak a fizikai aktivitás során fellépő fokozott fáradtságról, kellemetlen érzésről és hátfájásról. A patológia helyétől függően ezek a tünetek fejfájást és légszomjat tartalmazhatnak.

Szerzett gerincdeformitások

Kisebb deformációk esetén a patológia I–II. szakaszában a fájdalom általában hiányzik. A folyamat előrehaladtával zsémbes vagy sajgó fájdalom jelentkezik a hátban, amely a fizikai aktivitás és a hosszan tartó kényelmetlen testhelyzet hátterében felerősödik. Fájdalom-szindróma figyelhető meg a gerincoszlop olyan deformációinál, mint a patológiás kyphosis és lordosis, scoliosis, kyphoscoliosis, Scheuermann-Mau-kór. Rossz testtartású betegeknél is megfigyelhető a nem fiziológiás testtartás és izomgyengeség okozta kényelmetlenség és kisebb hátfájás.

Hátsérülések

A gerinc és a környező lágyrészek traumás sérülései a hátfájás másik gyakori okai. A fájdalom súlyossága a sérülés súlyosságától függ:

 • Sérülés.Zúzódás esetén a hátfájás általában helyi és mérsékelt jellegű, néhány nap múlva elmúlik, és a sérülés után 1-2 héttel teljesen eltűnik.
 • Traumás spondylolisthesis.A traumás jellegű csigolyák elmozdulása leggyakrabban az ágyéki régióban fordul elő. A betegek mérsékelt vagy intenzív fájdalomról panaszkodnak a hát alsó részén, amely a lábakba sugárzik. A tövisnyúlvány tapintása fájdalmas, az axiális terhelés tünete pozitív.
 • A gerinc kompressziós törése.A sérülést általában ugrás vagy magasból való esés okozza. A traumás sérülést éles fájdalom kíséri, a mellkasi gerinc törésével a hát közepén jelentkező súlyos fájdalom gyakran légzési nehézséggel párosul. Ezt követően a páciens fájdalmat panaszkodik a sérült csigolya vetületében, amely néha a hasba sugárzik. A fájdalom fekvéskor csökken, köhögéssel, mély légzéssel, mozdulatokkal, valamint állva, ülve és járva fokozódik.

Csontritkulás

Az oszteoporózis a csontszövet patológiája, amelyet tömegcsökkenés, szilárdságcsökkenés és a csontok törékenységének növekedése kísér. A legtöbb esetben a betegség tünetmentes, és a röntgenvizsgálat során észlelhető. Egyes csontritkulásban szenvedő betegek azonban kisebb fájdalmat tapasztalhatnak a gerincben, leggyakrabban a mellkasi és ágyéki régióban, ami a fizikai aktivitás hatására felerősödik. Néha a hátfájás a bordák és a csípőízületek fájdalmával kombinálódik.

Gyulladásos és fertőző betegségek

A tompa fájdalom és a merevség érzése a hát alsó részén a spondylitis ankylopoetica első jelei lehetnek, amely a gerinc és az ízületek krónikus gyulladásos betegsége. Ennek a patológiának a jellemzője az éjszakai fájdalom megjelenése, a reggeli felerősödés és az intenzitás csökkenése fizikai aktivitás vagy forró zuhany után. A nap folyamán a fájdalom nyugalomban is fokozódik, és a fizikai aktivitás során csökken. A betegség előrehaladtával a fájdalom fokozatosan terjed a gerincben, mobilitása korlátozott, mellkasi kyphosis alakul ki.

A hátfájás a poszttraumás vagy posztoperatív osteomyelitis miatt fordulhat elő - a csontvelő gyulladása, amely a csont minden elemét (periosteum, szivacsos és tömör anyag) érinti. A csigolya-osteomyelitisben a gerinc fájdalma általában egyértelmű lokalizációval rendelkezik, intenzív felrobbanó jellegű, élesen felerősödik, amikor megkísérelnek mozogni, és hipertermiával, gyengeséggel, lázzal és kifejezett helyi ödémával kombinálódnak.

Amikor a fertőzés behatol a gerincvelő szubdurális terébe, spinális epidurális tályog alakulhat ki, amely diffúz hátfájásban és a testhőmérséklet magas értékekre történő emelkedésében nyilvánul meg. A betegek a gerincizmok lokális merevségét, fájdalmat tapasztalnak a gerincnyúlványok ütődésekor és a feszültség pozitív tüneteit. Fokozott gyulladás esetén az ínreflexek csökkenése figyelhető meg, parézis, bénulás és kismedencei rendellenességek fordulnak elő.

A gerincvelő arachnoid membránjának fertőző gyulladása gerincvelői arachnoiditis kialakulásához vezet, amely átmeneti fájdalomban nyilvánul meg az ideggyökerek beidegzési területén. Fokozatosan tartóssá válik a gerincfájdalom, amely a radiculitis klinikai képére emlékeztet, szenzoros és motoros zavarokkal, valamint a kismedencei szervek működése feletti kontroll esetleges elvesztésével jár.

Gerinc neoplazmák

A gerincoszlop jóindulatú daganatai gyakran tünetmentesek, vagy enyhe, lassan előrehaladó tünetekkel járnak. A leggyakoribb gerincdaganatok, amelyeket bármely életkorú betegeknél észlelnek, a hemangiomák. Az esetek hozzávetőlegesen 10-15%-ában helyi fájdalmas hátfájás kíséri, amely fizikai aktivitás után és éjszaka fokozódik. A gerinc hemangiómában a fájdalom kialakulásának oka a periosteum és a hátsó hosszanti ínszalag fájdalomreceptorainak irritációja.

A gerincoszlop rosszindulatú daganatai közül leggyakrabban gerincszarkómát diagnosztizálnak. A kezdeti szakaszban a betegséget enyhe vagy mérsékelt időszakos fájdalom jellemzi, amely éjszaka súlyosbodik. A fájdalom intenzitása gyorsan növekszik. A daganat helyétől függően a betegek fájdalmat éreznek a karokban, lábakban és belső szervekben.

A gerinc fájdalma a belső szervek daganatainak áttétének jele is lehet. A fájdalom eleinte lokális, tompa, fájó, az osteochondrosis klinikai képére emlékeztet, de gyorsan előrehalad, állandóvá válik, és helytől függően a karokba vagy a lábakba is kisugározhat.

A hátfájás kialakulásának kockázati tényezői

A hátfájás megjelenését kiváltó tényezők korrigálható és nem korrigálható (öröklődés, életkor, nem) kategóriákra oszthatók. A beállítható tényezők a következők:

 • szakmai(nehéz tárgyak emelésével járó munka, a gerinc statikus terhelése, monoton fizikai munka, beleértve a gyakori előrehajlást és a test elfordítását, a vibrációs folyamatokkal járó munka);
 • pszichoszociális(akut és/vagy krónikus stressz okozta izomzavar);
 • egyéni fizikai és szomatikus jellemzők(gerincferdülés, kyphosis és egyéb gerincdeformitások, gyenge izomfűző, monoton sztereotip mozgások);
 • Rossz táplálkozás és gyomor-bélrendszeri betegségek(B-vitaminok felszívódási zavara, nagy mennyiségű purinbázist tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, túlsúly);
 • rossz szokások(dohányzás, alkoholfogyasztás).

Ezek a kockázati tényezők meglehetősen gyakoriak, de kiküszöbölhetők vagy korlátozhatók az expozíció időtartamával. Az ilyen hajlamosító tényezők hátterében hipotermia, kínos mozgás vagy akut stresszes helyzet elegendő a fájdalom szindróma kialakulásához.

Hátfájásos betegek vizsgálata

A neurológus fő feladatai az akut vagy krónikus hátfájásban szenvedő betegek vizsgálatakor a fájdalom szindróma pontos helyi diagnózisának és etiológiájának felállítása. Az első találkozó alkalmával az orvos beszél a pácienssel, feltárja a fájdalom előfordulásának minden körülményét.

Történelemgyűjtés

Bár a betegek eltérően írják le a fájdalmat, a gondos anamnézis a fájdalom szindróma hátterében álló patofiziológiai mechanizmusokra utalhat.

Így az egyértelmű lokalizációjú akut fájdalom kialakulása, amelyet fájdalomcsillapítók szedése jól enyhít, és nem jár a felületi érzékenység megsértésével, jellemző a gerinc, a szalagok és az izmok ízületeinek károsodásával kapcsolatos nociceptív fájdalomszindrómákra. A végtagokba kisugárzó égető, lövöldöző fájdalmat érzékszervi zavarok kísérhetik kompressziós radikulopátia okozhatja.

A belső szervek károsodásával járó fájdalom gyakran nem egyértelmű lokalizációval rendelkezik, hányingerrel, a bőr elszíneződésével, túlzott izzadással járhat, gyakran görcsös jellegű, és a test ellenkező felére sugárzik.

Meg kell jegyezni, hogy a deréktáji fájdalom a végtag besugárzása nélkül 50 év alatti betegeknél (rosszindulatú daganat, szisztémás betegség klinikai tünetei és neurológiai hiány hiányában) akár 99%-os valószínűséggel mozgásszervi megbetegedések, például myofascialis fájdalom szindróma vagy ízületi fájdalom okozta - ligamentus diszfunkció.

Az orvos azonban már a beteg első vizsgálatakor is odafigyel azokra a jelekre, amelyek arra utalnak, hogy a hátfájás súlyosabb patológia tünete lehet. Így a láz jelenléte, a helyi fájdalom és a helyi hőmérséklet emelkedése a paravertebralis régióban jelezheti a gerinc fertőző elváltozását, ok nélküli súlycsökkenést, rosszindulatú daganatok előfordulását a kórelőzményben, nyugalmi fájdalom fennmaradását - a gerinc rosszindulatú daganatát. oszlop, egyidejű uveitis és arthralgia - spondyloarthritis.

Beteg vizsgálata

A hátfájás fizikális vizsgálata a legtöbb esetben lehetővé teszi a fájdalom szindróma forrásának és patogenezisének megállapítását, a mögöttes kóros folyamat természetének sugallatát vagy pontos meghatározását.

A neurológiai vizsgálat során az orvos figyelemmel kíséri a beteg testtartását, testtartását, járását, ellenőrzi a végtagok kontraktúráit, deformitásait, aszimmetriáit, felméri a gerincoszlop állapotát, tisztázza a motoros, érzékszervi és trofikus zavarok meglétét és jellegét. rendellenességek és változások az ínreflexekben. A felmérés adatai és a vizsgálati eredmények alapján a neurológus további vizsgálatokat ír elő a páciens számára.

Laboratóriumi és műszeres diagnosztika

A laboratóriumi és műszeres kutatási módszerek segítik a differenciáldiagnózis elvégzését, a feltételezett diagnózis megerősítését vagy cáfolatát.

A hátfájásos betegek vizsgálatakor tájékoztató jellegű a röntgen spondylográfia funkcionális vizsgálatokkal, a számítógépes tomográfia és a mágneses rezonancia képalkotás. Akut hátfájás esetén a betegeknek általános és biokémiai vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatokat kell végezni.

Egyes esetekben előtérbe kerülnek a neuroimaging módszerek, például a számítógépes tomográfia és a mágneses rezonancia képalkotás. A radioizotópos szcintigráfia helyi gyulladásos vagy metasztatikus folyamatok diagnosztizálására szolgál. Az oszteoporózis diagnózisa denzitométeren alapul. A gerincvelő és a perifériás idegrendszer struktúráinak károsodásának szintjének meghatározására, beleértve a radiculopathia természetének tisztázását, elektroneuromiográfiát végeznek.

Hátfájás kezelése

A hátfájásban szenvedő betegek kezelésének fő célja a fájdalom enyhítése, a betegség krónikussá válásának megelőzése, a rehabilitációs intézkedések teljes lefolyásának feltételeinek biztosítása, valamint az exacerbációk visszaesésének megelőzése.

A fájdalom szindróma konzervatív kezelésének alapja a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, izomrelaxánsok, antidepresszánsok, neurotróp vitaminok és néhány más nem gyógyszeres módszer, amelyek elsősorban a fájdalom nociceptív összetevőjét érintik, beleértve a masszázst, a terápiás gyakorlatokat, a manuális terápiát.

Az akut időszakban a túlzott fizikai aktivitás kizárt, de a hosszú távú ágynyugalom helyett az ilyen betegeknél korai visszatérést mutatnak a szokásos aktivitási szintre, hogy megakadályozzák a krónikus fájdalom szindróma kialakulását. Az első három napon szigorú immobilizáció javasolt. A deréktáji akut fájdalom esetén rögzítő övet, nyaki fájdalom esetén nyaki gallért használnak. A nyaki vagy ágyéki gerinc hosszú távú rögzítése azonban nem javasolt, kivéve bizonyos eseteket, mint például csigolyatörés vagy lumbális spondylolisthesis jelenléte.

A fájdalomszindróma visszafejlődésével a betegek fizioterápiás eljárásokat írnak elő: ultrahang, mágnesterápia, elektromos stimuláció, reflexológia, mozgásterápia és masszázs javasolt, valamint javallatok szerint manuális terápia.

Csigolya instabilitása, a gerincoszlop kompressziója, csigolyaközi sérv, daganatos megbetegedések esetén a beteg műtéti kezelést javasolhat. A sebészeti beavatkozás típusát és mértékét a kezelőorvos vagy az orvosi tanács egyénileg választja ki. A műtét után antibakteriális és fájdalomcsillapító szereket, neurotróp vitaminokat és egyéb gyógyszereket alkalmaznak, rehabilitációs intézkedéseket hajtanak végre, beleértve a fizioterápiás technikákat, masszázst és fizikoterápiát.