Hogyan kell kezelni a nyaki osteochondrosis

A nyaki osteochondrosis kellemetlen érzéssel és fájdalommal jár a nyakban

Az osteochondrosis olyan betegség, amely az intervertebrális lemezeket érinti, és reaktív változások kialakulásához vezet a paravertebrális (paravertebrális) struktúrákban. Számos tényező hatására a rostos gyűrű meglazul, és a nucleus pulposus behatol.

Ha ebben a szakaszban nem kezelik, a kóros folyamat a rostos gyűrű áttörésével ér véget, és porckorongsérv következik be. Ez viszont elkezdi összenyomni a gerincvelői idegeket vagy magát a gerincvelőt, ami kompressziós szindrómákat okoz.

A fejlődés jellemzői és szakaszai

A nyaki szegmens osteochondrosisának megkülönböztető jellemzője a meglehetősen változatos tünetegyüttes, amely magában foglalja a fejfájást és szédülést, a vérnyomás instabilitását, a levegő hiányának érzését, a felső végtagok zsibbadását stb.

Mindez nemcsak jelentős kényelmetlenséget hoz az életbe, hanem megnehezíti a diagnózist is, hiszen az ember nem azonnal fordul neurológushoz, hanem kardiológushoz, ortopédhez vagy terapeutához fordul. A nyaki osteochondrosis kezelését két tényező figyelembevételével írják elő - fiziológiás, ami a test természetes öregedését jelenti, és patológiás - gyulladásos vagy degeneratív folyamatok jelenléte a betegben.

A fiziológiai változások abból állnak, hogy a nucleus pulposus rostos szövettel helyettesítődik, és klinikai megnyilvánulások csak akkor jelentkeznek, ha az ideggyökerek irritálódnak. A kóros elváltozásokat a porcon kívül figyelik meg, és szükségszerűen az idegvégződések és az erek összenyomásával kísérik. A tünetek a különböző helyeken jelentkező fájdalom, a fej elfordítása során fellépő ropogtatás és kattogás, izomgyengeség vagy zsibbadás.

A nyaki régió a legmobilabb, és kevesebb stresszt ér el, mint a mellkasi és ágyéki régió. Felnőtteknél nem haladják meg a 115 kg-ot, míg a gerinc alsó része 400 kg-ig képes ellenállni a nyomásnak. A nyakcsigolyák azonban szerkezetükben különböznek - keskenyebbek és magasabbak, ami sebezhetővé teszi őket a különféle sérülésekkel és elmozdulásokkal szemben.

A nyaki gerinc osteochondrosisának kezelése és időtartama nagymértékben függ a betegség stádiumától:

 • a fejlődés kezdeti szakaszában gyakorlatilag nincsenek kifejezett tünetek, és csak komoly terhelés után vagy hosszú statikus helyzetben való tartózkodás következtében súlyos fáradtság és kényelmetlenség érezhető a nyakizmokban;
 • a második szakaszt a lemezek konfigurációjának megváltozása jellemzi - elkezdenek ellaposodni és megereszkedni, ami a gerincoszlop instabilitásához vezet. Fájdalom-szindróma mozgás közben jelentkezik, amelyet az ideggyökerek összenyomódása okoz a csigolyaközi lemezek magasságának csökkenése miatt;
 • a harmadik szakaszban egy kiemelkedés képződik, amely megelőzi az intervertebralis herniát. A nucleus pulposus fokozatosan eltolódik, és elkezd túlnyúlni az anatómiai határokon. Az idegvégződések vagy a gerincvelő becsípődése miatt a fájdalom szindróma nemcsak a nyakra, hanem az egész gallérra, valamint a felső végtagokra is kiterjed. A fejfájást és a szédülést az erek összehúzódása okozza;
 • A nyaki gerinc osteochondrosisának negyedik szakaszát a lemezek megsemmisülése és a csontnövekedés - osteophyták - kialakulása jellemzi. A fájdalom állandóvá válik, a mozgások korlátozottak, az izmok sorvadásig gyengülnek. A tünetek súlyossá válnak: a koordináció elvesztése figyelhető meg, a látás- és hallásélesség csökken. A nyaki osteochondrosis gyógyítása ebben a szakaszban már nem lehetséges, sebészeti módszereket alkalmaznak.

A kezelés elvei és módszerei

Az osteochondrosis terápiája mindig átfogó, és nemcsak gyógyszeres kezelést, hanem fizikoterápiát, masszázst, edzésterápiát és diétát is magában foglal. A súlyos fájdalom sürgősségi gyógyszerei fájdalomcsillapítók. Az NSAID-csoportból származó gyógyszerek nem kevésbé hatékonyak.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek segítségével nemcsak a fájdalom enyhítése, hanem a duzzanat enyhítése, a vérkeringés javítása és az idegvégződések gyulladásának megszüntetése is lehetséges. A hatás fokozása érdekében olyan kenőcsöket és krémeket használhat, amelyek közvetlenül a fájdalom forrására hatnak, és biztonságosabbak, mint a tabletták.

A remisszió időszakában méhmérget és növényi kivonatokat tartalmazó melegítő és masszázs kenőcsöket használnak. Ezek a gyógyszerek segítenek az izomgörcsök enyhítésében, javítják a vérkeringést és helyreállítják a gyulladt szövetek táplálkozását.

Az osteochondrosis hatékony kezelésére több csoportba tartozó gyógyszereket írnak fel:

 • izomrelaxánsok;
 • B-vitaminok;
 • kondroprotektorok;
 • értágítók (vazodilatátorok);
 • vízhajtók (diuretikumok);
 • eszközök a vérkeringés és a vér reológiai tulajdonságainak javítására.

A vérkeringés normalizálása

A véráramlás javítása az osteochondrosis kezelésének egyik legfontosabb feladata. Az értágítók szedése szükséges a mikrocirkuláció aktiválásához, a vaszkuláris lumen fiziológiás normákhoz való kiterjesztéséhez és a vér hígításához. Ennek eredményeként az agy tápanyagot és oxigént kap a szükséges mennyiségben, ami pozitív hatással van a működésére.

A fájdalmas tünetek, például szédülés és görcsök enyhítésére értágító gyógyszerek kombinációját alkalmazzák nootropokkal vagy vérlemezke-gátló szerekkel. A betegség stádiumától és a beteg állapotától függően olyan gyógyszereket írhatnak elő, amelyek javítják a vérkeringést.

A hatékonyabb kezelés érdekében ezeket a gyógyszereket vérlemezke-gátló szerekkel, valamint nootrop szerekkel kombinálják. Súlyos vérkeringési zavar esetén az orvos rövid távú injekciókúrát írhat elő, az akut tünetek enyhülése után a terápia tabletták szájon át történő beadásával folytatódik.

Izomgörcsök megszüntetése

Az osteochondrosist mindig izomfeszültség kíséri, ahol a kóros fókusz található. Az érintett terület mobilitása károsodik, fájdalom lép fel. A vázizmok hipertóniáját általában a fájdalom elleni védekező reakciónak tekintik. Az izomgörcsök csökkentése érdekében izomrelaxánsokat írnak fel.

Az izomrelaxánsokkal történő kezelés során figyelembe kell venni azok pszichomotoros reakciókra és a koncentrálóképességre gyakorolt hatását. Ez vonatkozik azokra a betegekre, akiknek szakmai tevékenysége fokozott odafigyelést igényel, például a járművezetőkre.

Kondroprotektorok

A kondroprotektív szereket az intervertebralis porckorongok porcszövetének helyreállítására és megerősítésére használják. A nyaki gerinc osteochondrosisának kezelése ezekkel a gyógyszerekkel csak a korai szakaszban lehetséges, mivel előrehaladott esetekben nincs hatásuk.

Egészséges emberben elegendő mennyiségben termelődik a kondroitin, amely biztosítja a porcok teljes hidratálását. Ha valamilyen oknál fogva a kondroitin szintézise megszakad, a porcszövet nedvességet veszít és elvékonyodik.

A chondroprotectorok kondroitin-szulfátot, glükózamint és hialuronsavat tartalmaznak különböző kombinációkban. Szedésekor a saját kondroitin termelése aktiválódik, aminek következtében a porcszövet sűrűbbé válik, és helyreáll a gerinc mozgékonysága.

A legújabb generációs gyógyszerek további anyagokat is tartalmaznak - vitaminokat és gyulladásgátló komponenseket.

A legtöbb esetben a betegeknek chondroprotector-okat írnak fel tablettákban, de néha szükség van intramuszkuláris vagy intraartikuláris injekciókra. Helyi készítmények is használhatók, de ezeknek van a legkevésbé kifejezett hatása.

Érdemes megjegyezni, hogy a chondroprotector terápia hatása csak néhány hónap múlva válik észrevehetővé.

Fizikoterápia

Lehetséges-e gyógyítani a nyaki gerinc osteochondrosisát fizioterápiás módszerekkel? Sajnos lehetetlen teljesen megszabadulni a betegségtől, és a fizioterápia csak gyógyszeres kezeléssel kombinálva működik. Az eljárások fő célja a gyógyulási folyamatok serkentése a szervezetben és a fájdalom megszüntetése.

A leghatékonyabb módszerek a következők:

 • elektroforézis, amely lehetővé teszi a gyógyszerek közvetlen bejuttatását az érintett területre;
 • ultrahang;
 • mágnesterápia;
 • darsonval;
 • lézer.

Az elektroforézis hatása kis teljesítményű áramok használatán alapul, amelyeket speciális lemezekre vezetnek. A lemezek alatt gyógyszerekkel impregnált tamponok vannak. Mivel a bőr elektromos vezetőképessége meglehetősen alacsony, a gyógyászati anyagok behatolnak a mély rétegekbe, és enyhítik a beteg állapotát.

Ha az elektroforézist érzéstelenítővel végzik, a fájdalom szindróma enyhül, és az értágító használata elősegíti a véráramlás fokozását.

A nyaki gerinc osteochondrosisának fizikai kezelésének eljárása darsonval segítségével

A mágneses terápia eredménye a vérkeringés javulása és a gyulladásos folyamat - duzzanat és fájdalom - megnyilvánulásainak csökkenése. A mágneses kezelés otthon is elvégezhető, esetenként akár részben helyettesítheti a gyógyszerszedést is. Ehhez speciális eszközre lesz szüksége.

A hátbetegségek kezelésére alacsony intenzitású infravörös spektrummal rendelkező lézert használnak. A lézersugarak mélyen behatolnak a szövetbe, és hatással vannak a gerinc deformált területére. Ennek eredményeként a porcszövetben az anyagcsere folyamatok aktiválódnak, az idegvégződések felszabadulnak a kompressziótól, és helyreáll az izomszerkezetek normális működése.

A Darsonval egy gyorsan csökkenő impulzusáramon keresztül irányított hatású eszköz. Az eljárás során váltakozó áramot vezetnek a testbe egy üvegelektródán keresztül gázzal, és elősegíti:

 • fokozott vérkeringés;
 • az érzékenység fájdalomküszöbének csökkentése;
 • az idegrendszer működésének javítása;
 • a vérerek tónusának normalizálása;
 • növeli a szervezet védekezőképességét.

Érdemes megjegyezni, hogy a Darsonval-t az osteochondrosis bármely szakaszában használják.

A masszázs gyógyító ereje

A nyaki gerinc osteochondrosisának terápiás masszázsa kétségtelenül a legkellemesebb, legelérhetőbb és leghatékonyabb terápiás módszer. Ezt azonban szakképzett szakemberre kell bízni. A gallér területét ülve vagy hason fekve masszírozhatja. A lényeg az, hogy a beteg kényelmesen érezze magát és ellazuljon.

A masszázs simogató mozdulatokkal kezdődik a fej hátsó részétől a hát felső részéig. A simogatásnak ki kell terjednie a nyak oldalsó területeire is. 10-12 ütést végeznek minimális erőfeszítéssel, hogy a bőr ne mozduljon el az izmokhoz képest.

A hosszirányú szorítást a hüvelyk- és mutatóujjal végezzük, amelyek megragadják a bőrt, és mintegy összenyomják. A hatás a lágy szövetekre korlátozódik, a csigolyák nem vesznek részt a folyamatban. A préselés nagyon óvatosan történik, különösen az első üléseken. A mozdulatok párhuzamosak a gerinccel, mindkét oldalon 5-6 alkalommal.

A következő technika a dagasztás. A nyak és a felső váll izmait félig behajlított ujjak körkörös mozdulataival melegítjük fel először a gerinc mentén, majd a nyak oldalán. Mivel a dagasztás a szövet mély rétegeit érinti, a páciens diagnózisának megfelelően történik, hogy ne súlyosbítsa a patológiát.

A dörzsölés szükséges a vérkeringés fokozásához a bőr felmelegedésével. Ujjbegyekkel vagy a tenyér oldalsó felületeinek fűrészelő mozdulataival hajtják végre.

Nyakmasszázs az izmok ellazítására, a feszültség és a fájdalom enyhítésére

A körkörös dörzsölő mozgások is megengedettek. A dörzsölés a nyak felső részétől kezdődik, és fokozatosan a vállöv felé halad, megragadva a trapézizmot. Ha a beteg fájdalmat vagy kényelmetlenséget érez, csökkenteni kell az erőfeszítéseket.

A munkamenet ütésekkel ér véget, ezeket felválthatja alacsony intenzitású szorításokkal. Végül vibrációt alkalmaznak. A masszázs teljes időtartama 25-30 perc, a standard eljárások száma 10.

Ortopédiai eszközök

Az osteochondrosis megnyilvánulásainak minimalizálása és a kezelés hatásának fokozása érdekében különféle ortopédiai termékeket használnak. Különös figyelmet kell fordítani a fej és a nyak helyzetére alvás közben, mivel éjszakai pihenés alatt vagy után jelentkeznek a legerősebben a kellemetlen tünetek - fejfájás, vérnyomás-emelkedés, szédülés és kellemetlen érzés a vállakban.

Mindezek a megnyilvánulások a vérkeringés megsértését jelzik, és az ortopéd párna segít a helyzet kijavításában.

A termék kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe venni:

 • Az osteochondrosisos betegek ideális alakja téglalap alakú. A párnák és a szögletes párnák rövid távú pihenésre használhatók, ezeken aludni szigorúan nem ajánlott;
 • a magasságnak legalább 5 cm-nek, de legfeljebb 10 cm-nek kell lennie;
 • szélesség - valamivel szélesebb, mint az alvó vállai;
 • keménység – közepes. A túl puha vagy kemény párnák nem megfelelőek. Ezenkívül az ortopédiai termékeket főként közepes keménységgel állítják elő.
A görgős tűs applikátor helyreállítja a gerinc mobilitását nyaki osteochondrosis esetén

Egy másik hasznos eszköz a tűs applikátor, amely otthon is könnyen használható. Ez az eszköz egy elasztikus anyagból készült tüskés szőnyeg, amelyet a gallér területére helyeznek fel.

A masszírozót egy kis keskeny betétre vagy párnára kell helyezni, hogy a nyak hajlítása megmaradjon, és ne legyen túl fájdalmas érzés. Vannak olyan modellek is, amelyek görgők formájában kaphatók, amelyek szintén alkalmasak a nyaki chondrosis kezelésére.

Tűszőnyegen vagy hengeren akár fél óráig is feküdhet, de az első alkalmakra 5-7 perc is elegendő. Használat közben javasolt a testhelyzet megváltoztatása vagy a gördülés. Az eljárást naponta egyszer vagy többször hajtják végre.

A diétás táplálkozás is fontos eleme az átfogó kezelésnek. Mivel a túlsúly gyakran akadályozza a gyors felépülést, érdemesebb kivenni az étrendből a feldolgozott élelmiszereket és a gyorsételeket, csökkenteni a só és az édes szóda fogyasztását.

A „meggyógyítható-e a nyaki osteochondrosis" kérdésre pozitív válasz lesz, ha a betegséget korai stádiumban észlelik. Ha hozzáértő megközelítést alkalmaz a kezeléshez, és a beteg követi az orvosi ajánlásokat, jelentős javulást érhet el, és teljes, kényelmes életet élhet még idős korban is. Egészségesnek lenni!